ارتباط تیروئيد و ریزش مو و راه درمان آن

تیروئید و ریزش مو

شاید فراموش کنید که عدم تعادل هورمونی می ‌تواند باعث ریزش مو شود. علاوه بر این می‌تواند خستگی و نواسانات خلقی را به همراه داشته باشد. همه این مشکلات را می توان به مشکلات هورمونی نسبت داد. ریزش مو مرتبط با تیروئید یک اتفاق بسیار رایج در زنان است و حتی ممکن است مردان را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

مو جزء مهمی از ظاهر شخصی در جامعه‌ی ماست. به این ترتیب، ریزش مو می تواند عمیقا بر روی تصویر و عزت نفس شما تأثیر بگذارد. انواع مختلفی از درمان‌ها برای ریزش مو وجود دارد، که از تغییر سبک زندگی گرفته تا داروها و جراحی‌ ها را شامل می‌ شود و هر روز تحقیقات بیشتری در حال انجام است. خوشبختانه در بسیاری از موارد، موهای از دست رفته را می توان با درمان های خاص و یا درمان به موقع جایگزین کرد.

آمار نشان می دهد، سالانه نزدیک به ۳۰ میلیون نفر در ایران به اختلال عملکرد تیروئید مبتلا می شوند، که ریزش مو یکی از علائم شایع این بیماری است. تیروئید یک غده‌ی کوچک اما قابل تأمل در بدن است. این غده به خوبی تمامی بدن شما را کنترل می‌کند، از افزایش انرژی در بدن تا کاهش آن و خستگی مفرط، از شکنندگی مو تا ریزش آن در اثر پرکاری، تپش قلب و دیگر مسائل. یکی از موضوعات مورد سوال برای بیماران این است که چرا موهایشان می‌ریزد؟ و آیا پرکاری تیروئید باعث ریزش مو می‌شود؟

تيروئيد چيست؟

تیروئيد و ریزش مو

تيروئيد غده‌ایست به شكل پروانه در جلوی گردن در پايين حنجره و بالاي استخوان‌های ترقوه. تيروئيد دو نوع هورمون ترشح می‌كند به نام هاي T4 و T3. كار اين هورمون‌ها تنظيم چگونگی مصرف و ذخيره انرژی در بدن است. در حقيقت تيروئيد مسئول تنظيم سوخت و ساز بدن می‌باشد. عملكرد تيروئيد توسط غده ديگري در بدن به نام هيپوفيز تنظيم می‌شود. هيپوفيز در مغز قرار دارد و با ترشح هورمون محرک تيروئيد، باعث افزايش ترشح هورمون‌های تيروئيد می‌شود. تيروئيد ممكن است دچار كم كاری يا پركاری شود.

پرکاری تیروئید

وقتی تولید تیروئید توسط هورمون تیروئید، بیش از اندازه مورد نیاز بدن باشد، بیماری پرکاری تیروئید در بدن اتفاق می‌افتد. به دلیل تولید مقدار زیادی از این هورمون بدن مجبور است که به سرعت انرژی حاصل از متابولیسم را مصرف نماید که در این صورت فرد احساس خستگی فراوان می‌کند. در این حالت، افزایش ضربان قلب، کاهش وزن و ضعف اعصاب، جز علائم غالب به حساب می‌آیند.

کم کاری تیروئید

تولید تیروئید به میزان کمتر از حد مورد نیاز بدن توسط هورمون تیروئید، باعث ایجاد بیماری کم کاری تیروئید می‌شود. افرادی که دچار کم کاری تیروئید هستند دائم احساس خستگی دارند، نسبت به دمای سرد کم تحمل هستند و دچار افزایش وزن می شوند.

چه ارتباطی بین ریزش مو و تیروئید وجود دارد؟

شروع رشد مو در انتهای فولیکول مو و بر روی پوست است. رگ‌های خونی پوست، ریشه‌ی مو را تغذیه کرده و باعث رشد می‌شوند. این موها از پوست عبور کرده و با گذشتن از غدد چربی که باعث براق شدن و نرم شدن آن می‌شود به سطح پوست می‌رسند و رشد می‌کنند. در یک چرخه رشد این موها شروع به ریزش و مجدد رویش اتفاق می‌افتد.

وقتی تولید هورمون‌های تیروئید با اختلال رو به رو می‌شود بر روی عملکرد دیگر اندام‌ها و اعضای بدن تاثیر می‌گذارد. این تاثیر بر روی پوست و چرخه رشد موهم اتفاق می‌افتد و ممکن است زمانی که مو در مرحله آخر و ریزش در چرخه رشد قرار می‌گیرد دیگر جایگزینی برای آن اتفاق نیافتد و همین منجر به نازک شدن و ریزش بیشتر مو می‌شود که در نواحی مختلف از جمله سر و ابروها اتفاق می‌افتد.

علائم ریزش مو مربوط به تیروئید

ریزش مو در اثر کم کاری و یا پرکاری تیروئید لزوماً به شکل آشکار و به شکل قسمت‌های طاس بر روی سر ظاهر نمی‌شود و به کندی پیش می‌رود. در این بیماری موها به سمت نازک شدن رفته و روزانه به شکل معمول بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو دچار ریزش می‌شود. اگر این موها دوباره جبران نشود بیمار دچار کم پشتی مو می‌شود.
خبر خوب این است که این ریزش مو موقتی بوده و پس از درمان مشکلات رو به بهبود می‌رود. این احتمال هست که در زمان شروع مصرف دارو همچنان با ریزش مو مواجه باشید و این باعث نگرانی بیماران می‌شود.

درمان مؤثر ریزش مو ناشی از تیروئید

در مقابل ریزش مو زمانی که شما به شرایط کنترل بیماری وارد می‌شوید و پزشک داروی لووتیروکسین و یا داروی ضد تیروئید را تجویز می‌کند، این مسئله البته نه به شکل فوری ولی پس از طی مدت زمانی حل خواهد شد. بهتر است به این موضوع نیز اشاره کنیم که در شرایط ملایم و یا بیماری خفیف، ریزش مو احتمالاً رخ نمی‌دهد.

داروهای مصرفی منجر به ریزش احتمالی مو شامل موارد ذیل هستند:

  • لووتیروکسین برای کم کاری تیروئید
  • داروهای مسدودکننده بتا برای پرکاری تیروئید
  • متیمازول در درمان پرکاری تیروئید

در مواردی نیز روش‌های دیگری لازم است تا پرکاری تیروئید درمان شود از جمله روش‌هایی مانند آر اف، ماکروویو، جراحی و یا درمان‌های ید رادیواکتیو در کنار دارو و سایر درمان‌های گفته شده، دیگر مواردی هستند که با انجام آن‌ها در منزل می‌توانید مشکلات تیروئیدی خود را درمان کرده و جلوی ریزش موهایتان را بگیرید.

درمان طبیعی و داروهای خانگی ریزش مو

با اینکه پرکاری تیروئید باعث ریزش مو می‌شود، می‌توان مواردی را رعایت کرد تا شرایط بهبود یابد و ریزش مو کنترل و موها احیا شوند.

مکمل آهن

استفاده از مکمل آهن به گفته محققین در کنترل این ریزش موثر است، زیرا آن‌ها معتقدند مشکلات تیروئید باعث به هم خوردن سطح آهن خون نیز می‌شود.

کمبود تغذیه

تغذیه نامناسب و میزان کم ویتامین‌هایی مانند ویتامین B، روی، مس و آهن منجر به نازک شدن و ریزش مو می‌شود حتی اگر مشکل تیروئیدی نداشته باشید و البته این را هم در نظر بگیرید که افزایش بیش از حد همین ویتامین‌ها هم باعث عوارض می‌شود بنابراین به میزان کافی و به نسبت شرایط بدنی‌تان از ویتامین‌ها و تغذیه مناسب بهره بگیرید.

میزان ید کافی و نه بیش از حد ریزش مو و تیروئید

میزان ید در بدن می‌بایست به درستی تنظیم شود. مصرف بیش از حد ید و یا میزان کم آن در بدن ایجاد عوارض می‌کند. غذاهای دریایی، نمک ید دار می‌توانند به تأمین ید بدن کمک کنند و البته برخی غذاهای دریایی که البته در کشور ما رایج هم نیست از جمله یک نوع جلبک دریایی با میزان ید زیاد به ریزش مو منتهی می‌شود.

با موهایتان به آرامی رفتار کنید!

استفاده از روش‌هایی مانند شرایط بستن موها در پشت سر آن هم در مدت زمان طولانی باعث کشیده شدن، نازک شدن و ریزش آن‌ها می‌شود.

شما برای ریزش مو های خود چه کارهایی انجام می‌دهید؟ چقدر به وضعیت سلامت تیروئیدتان توجه دارید؟ آیا تا به حال دچار کم کاری یا پر کاری تیروئید شده‌اید؟ اگر چنین تجربه‌ای دارید، برای درمان این مشکل چه کارهایی انجام داده‌اید؟ به غیر از روش‌هایی که به آن‌ها اشاره شد، چه روش‌های دیگری برای کنترل و درمان اختلالات تیروئیدی می‌شناسید؟ نظرات و تجربیات‌تان را با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
پیمایش به بالا